Bad Gastein

Bad Gastein je lázeňské městečko v rakouském spolkovém landu Salzburg. Nachází se na severu pohoří Vysoké Taury a to přibližně…

Bad Gastein je lázeňské městečko v rakouském spolkovém landu Salzburg. Nachází se na severu pohoří Vysoké Taury a to přibližně kolem sta kilometrů jižně od Salzburku a má necelých šest tisíc stálých obyvatel. Bad Gastein leží přibližně ve výšce tisíc metrů nad mořem.

Umístění v údolí Gastein (které patří k jedné z hezčích lyžařských lokalit v Rakousku), přesněji na svazích otáčejících ho hor, vytváří naprosto nádhernou atmosféru. Tu doplňují ještě krásné vodopády Gasteiner Wasserfall. Většina zdejších budov pochází ještě ze slavných dob rakousko-uherské monarchie. A zdejší hotely pamatují největší slávu této říše a také návštěvy korunovaných hlav z celé Evropy, protože Bad Gastein byl známý a velmi oblíbený i v těchto časech. Ty nejznámější hotely nejsou vůbec jednoduchým cílem pro ubytování. Jednak rozhodně nepatří k nějakým laciným jednohvězdičkovým zábavám, ale přesně spíše opaku, ale hlavně proto, že zde si ubytování zajišťují lidé z celého světa velmi výrazně dopředu. Ale i pokud v nich neseženete ubytování, tak můžete navštívit jejich restaurace. Zde obzvlášť vyniká hotel Weismayr a to jak vzhledem tak kvalitou svého menu.

Lázně Bad Gastein se dá částečně nazvat i kolébkou evropského lázeňského průmyslu. První lidé sem za blahodárnými účinky vod dorazili už před sedmi sty lety. I středověcí lidé věděli, že zdejší teplé prameny (47 stupňů) mají nějaký zajímavý pozitivní účinek – dnes víme, že je to jejich unikátním složením, tehdy prostě viděli, že koupající jsou zdravější. Připisovalo se to tehdy nadpřirozeným či božským silám. Podle legendy raněnému šlechtici ukázal jelen pramen, ve kterém když si omyl rány, tak ty se bleskově zahojily a hlavně nezanechaly po sobě nějaké ošklivé stopy. Léčivé prameny byly známy už Římanům, Keltům a Germánům. Záznamy o pramenech v Bad Gastein se dá najít i v kronikách z roku 1467 a návštěva císaře Fridricha III. se datuje dokonce o 31 let dříve.  A obraz z roku 1480, na kterém je vidět koupající se lidi, jako by vypadl dnešním aktivitám lázní, z oka.